måndag, maj 09, 2005

Idrottssverige

Idrott är med stor sannolikhet den populäraste sysselsättningen i Sverige, en sysselsättning som inte bara är bra för fysiska hälsa, den gör även underverk för vår personliga utveckling. Idrotten lockar fram det bästa ur mäninskan , både hos utövarna och de alltid lika stöttande föräldrarna. För att bevisa min ståndpunkt ger jag er en nyhet från förra året, som handalr om en liten händelse i den anrika tennisstaden Växjö:

VÄXJÖ. Med våld och hot ska pappan ha försökt göra sin son till en bättre tennisspelare.Efter en förlustmatch tog han, enligt hustrun, tag i sonens huvud och dunkade det i bilplåten.I går häktades han för grov fridskränkning - en i Sverige helt unik åtgärd mot en idrottsförälder.

I sonens tennisklubb har problemet varit känt en längre tid.- Grabben har själv berättat om sin svåra situation för sin tränare och vi har diskuterat problemet i klubben. Det har utmynnat i tillrättavisningar som tydligen inte haft någon effekt, säger ordföranden i Växjö Tennissällskap, Åke Magnusson.Han basar över 275 tennisungdomar i en av landets mest välskötta klubbar, som har en lång rad stjärnor som medlemmar: Mats Wilander, Stefan Edberg, Jonas Björkman, Magnus Larsson och Jan Gunnarsson för att nämna några.Mamman fick nogFör några dagar sedan fick mamman i familjen nog och gick till polisen och anmälde maken. Hon berättade om fyra år av våld och hot mot den tennisspelande sonen - och mot henne själv.- Hon säger sig ha råkat ut för misshandel och hot när hon försökt gå emellan när maken gett sig på sonen i samband med förlustmatcher, säger vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson."Han är viljestark"Trots problemen har sonen, som är i tonåren, nått en del framgångar på tennisbanan.- Han är viljestark och träningsvillig och kämpar för att bli riktigt bra. Nu när pappan är häktad tror jag det innebär en lättnad. Jag hoppas verkligen att han fortsätter med sin tennissatsning, säger Åke Magnusson.Pappan förnekar brott och medger endast något enstaka slag mot huvudet på sonen och frun. Växjö tingsrätt beslutade om häktning. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning.

Inga kommentarer: