söndag, april 26, 2009

generationsdebatt



Varje lågkonjuktur innebär även debatter om den generation som innehar epitet ug för tillfället, eller snarare parodier på debatt i veckan bjöd Kvällsöppetmed det besynnerliga radarparet Lennart Ekdal och Marcus Birro och deltog gjorde bland annat debattvigliganten Johan Von Holstein. Nu är det på intet sett nytt vi 70-talister var slackers och ironiker i princip varje generation har fått genomolida dessa spektakel där det utmålats som lata med argument som i bland tycks söka stöd i att slöheten skulle vara genetiskt betingad. Kan inte låta bli att övveraskas av att ingen lär sig eller är dessa debatter bara till för att fyll tomrum i tablåerna? Generationsskillnader har alltid funnits och bidragit till korkade argument. Men att Sverige har en hög ungdomsarbetslöshet borde väl diskuteras utifrån helt andra infallsvinklar eller?
Till exempel:
- Det faktum att vi undergrävt högre studier och gjort dem till obligatoriska.
- De snillen som kom på att det var viktigt att var fullt godkänd i även teoretiska ämnen om du vill bli säg bilmekaniker. En mycket märklig insikt om ni frågar mig.
- Vi har till skillnad från 90 talet inte en massa märkliga åtgärder för arbetslösa vilket torde påverka statistiken?
- Samtiden bygger på projektanställningar etc vilket ger mindre trygghet (om det nu är vad du vill ha)

Är uppriktigt trött på fulltständigt obegåvad debatter som denna om en generations eventuella lathet krydda med bisarr offentliga personer som bara tänker med hjärtat.
Något som däremot upprättar mitt skamfilade förtroende för media är den här strålande artiklen i Sydsvenskan, obligatorisk läsning.

1 kommentar:

Eric sa...

Ja! Även om jag själv är 80-talist och inte rent medvetet inte var med i början av 90-talet har jag sett otaligt liknande debatter om unga som förslappade. Lika skrattretande varje gång och lika skrattretande var det i Kvällsöppet.