måndag, januari 23, 2006

Intellektuell i Sverige


Med tanke på den här postningens innehåll är överskriften en aning överdriven. I Sverige har det ofta rått ett slags förakt för den intellektuelle, något som till viss del kan förklaras av vår syn på vad som är allmänbildning. Egentligen kan allmänbildning i Sverige sammanfattas med en bok, naturligtvis en årsbok (känns så genuint svenskt på något vis)i det här sammahanget tänker jag på faktakalendern. En årsbok som var min egen personliga favorit på mellanstadiet när jag ansåg att invånarantalet i varje svensk kommun var en ytterst relevant kunskap och höjden av allmänbildning. Faktakalenderns edsvurna har en egen överstepräst, deckareförfattaren och tillika mångårige praktkvarnen i Svt:s På Spåret, Björn Hellberg. På Spåret hade premiär 1987 och har sedan starten varit ett av landets populäraste tv-program, med en toppnotering 1990 då de lockade hela 3,7 miljoner tittare till ett program. De inledde år 2006 med att återigen trona överst på en tv-topplista där idag tvingas konkurrera med betydligt fler kanaler.

De tävlande skall svara på frågor som tycks vara hämtade ur den senaste versionen av faktakalendern. Ofarlig och trivial fakta om statyer i Laholm och druvor i Toscana. Ingen behärskar dessa fakta bättre än Björn Hellberg. En kunskap han gärna accentuerar med ord som överstiger den genomsnittslige svenskens ordförråd. Den genomsnittslige svensken blir såldes nästintill löjligt imponerade av denne mediokra dekareförfattare och tennisnörd från Halland. Men ställ honom emot valfri proffessor och låt det svenska folket få fälla sitt avgörande om vem av dessa som besitter det högsta intellektuella kapitalet. I framtidens historieböcker kommer Björn Hellberg hyllas som en av det sena 1900-talet och det tidiga 200-talets intellektuella giganter. En tidlös virtuos som stod pall emot alla tänkbara tv-trender.

Något helt annat är Billy Rimgards eminenta blogg Benath a Steal Sky på Bomben där han i veckan tipsar om en kommande dvd http://www.c-o-pop.de/index.411.html som åtminstone jag tänker förhandsboka. Nedan en kort spellista för tisdagskvällen:

- The Knife: Like A Pen
- Matthew Johsnon. 7.19 fm
- Pan-Pot and Daniel Stefanik. Black Currant
- Fraktion- This Never Works
- DJ T: Stalker
och hela Trple R Selction 4 skivan.