tisdag, januari 29, 2008

Medelklassen subgrupper del 2



Urbansvennen:
Skiljer sig från den vanlig svennen till såvida att han/hon (i en svensk kontext) valt att bosätta sig i någon av de tre så kallad storstäderna och denna arketyp kan därför endast förekomma där. Skillnaderna mellan urbansvennen och svennen är ytterst små, men för den förstnämndes självkänsla är det av yttersta vikt att positionera sig själv genom att markera dessa. För urbansvennens fall är självbilden av yttersta vikt då han eller hon ofta är inflyttad från landsbygden med karriär som främsta mål. Urbansvennen är vad de det massmediala landskapet skulle kategorisera som trendig även om urbansvennen själv tenderar att blanda i hop detta begrepp med hipp. Han/hon vill känna att man hänger med i samtiden men provar ogärna något som inte är accepterat av en stor allmänhet. Personligen tycker urbansvennen att hans/hennes smak är väldigt alternativ detta trots att populärkulturen spelade ut sin roll kring millennieskiftet när karriären inleddes. En tidsangivelse som får oss att förstå att urbansvennen är 70-talist.

Han/hon har alltid varit populär men valde aldrig sida, var som tonåring intresserad även om den sportiga delen av populationen lockade lite mer. Att studera vidare vara en självklarhet liksom att flytta för arbetsmarknadens skull. Vad det gäller familjebildningen följer urbansvenen riksgenomsnittet +- några år, men tenderar till att vara obekväm i sin vuxenroll och skämtar ofta om hur mycket vuxenpoäng han/hon samlat de senaste åren, skrattet fastnar dock ofta i halsen.

Shopping är ett stort intresse och oavsett om det gäller inredning eller mode så uppskattar urbansvennen det nordiska svala och minimalistiska. När det gäller musik är det rock,pop och indiemusik som gäller gärna av amerikansk härstamning. Urbansvennen älskade att åka till New York men tenderar att som småbarnsförälder välja lite "lugnare alternativ" dock bedyrar urbansvennen ständigt sin kärlek till världens metropoler även om han eller hon innerst inne helst vill flytta tillbaka till barndomenens Eskilstuna. Urbansvennen är till skillnad från sin kusin sedan ett par år ikoniserad och hyllad av såväl regeringen, reklambyråer, söndagsbilagor och misstags ofta för att utgöra majoriteten av Sveriges befolkning.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Bra där men ändå sedan jag läste Göran Greiders "Arbetarklassens återkomst" för några år sedan håller jag inte med i analysen att sverige bara har medelklass. Visst arbetarklassen i sverige må ha det bättre ställt än tex i spanien men de är fortfarande arbetarklass, både ekonomiskt och i preferenser men även i inflytande.

Martin Cöster sa...

Akta dig för Göran Greider! Skämt åsido, påstående att det bara finns medelklass grundar sig främst på ekonomiska aspekter (avser då endast klassiskt manliga yrken). Att det existerar en stor grupp utan inflytande i ett slags svenskt makroperspektiv håller jag helt med om. Däremot är det så att de kan sätta agenda i ett mikroperspektiv något jag själv erfarit under min uppväxt. Att det ofta vara resultat av uteblivit inflytande i ett större perspektiv bör naturligtvis beaktas.

Anonym sa...

Nej Göran G är väl ingen jag lusläser direkt. överhuvudtaget borde jag nog läsa mer... ses på onsdag?

Martin Cöster sa...

förmodar att du menar eer grej på riche trodde den var på måndag?

Anonym sa...

Urbansvenne är en term för den svenske man/kvinna som bosatt sig i förorten och föredrar att umgås (Kallat chilla ) med folk av utländsk härkomst.
Han talar ofta med slang såsom exempelvis " sho bre " eller " va händer len". I extremfall talar han även med slang. Han tar gärna avstånd ifrån nordiska influenser och helst svenska människor, han föraktar det svenska, äter gärna kebab och lyssnar på hiphopmusik.
Vad skribenten skriver är inte sant på något sätt. Jag myntade uttrycket långt innan honom och i mina ögon så är urbansvenne det ovanstående inget annat !!