måndag, januari 21, 2008

Medelklassens subgrupper

Som bekant finns det fortfarande personer som delar in befolkningen i tre klasser, arbetare, medel och överklass. En sådan indelningen är inte bara intetsägande i avseende vad den berättar om vår samtid, den är direkt föraktfull emot befolkningen. Den gamla tidens arbetar/underklass existerar knappast längre rent socioekonomiskt om vi däremot talar om referenser etc kan vi möjligen positionera en del av befolkningen som arbetarklass. Men detta ord är missbrukat och sedan länge förlegat därför tenderar vi till att klumpa i hop större delen av det meningslösa landet Sveriges befolkningen i enda grupp, medelklassen. En klass som knappast är likriktad snarare tvärtom den har under årens lopp visat sig innehålla flera gentemot varandra disparata karaktärer. Därför tänkte jag med start idag presentera några av de subgrupper inom medelklassen som ligger mig närmaste om hjärtat.

Svenne: Ett ord som de senaste åren fråntagits sin egentliga betydelse och använts av personer som avser att dela in världen utifrån etnicitet. Ett förhållningssätt som inte bara visar på uppenbara brister vad det gäller humanism utan även är direkt felaktig. Svennen är den medelklassens ryggrad och utgör såldes majoriteten av denna vår största folkgrupp, han eller hon skulle kunna beskrivas som klassresenär då deras föräldrargeneration påfallande ofta positionerade sig som arbetarklass. Svennen är modern person som kan leva såväl på landet som i staden, om han eller hon bosatt sig i en större stad är det av praktiska skäl ofta arbete. I framtiden hägrar alltid en återkomst till hemorten, en uppväxtmiljön svennen ofta prisar och hela tiden har en aktiv dialog med. Svennen har ofta en eftergymnasial utbildningen, gärna med en praktisk inriktning då svennen anser att action "speaks louder than words". Svennen är en modern person med en bred och strikt kommersiell smak. Han eller hon har fått lära sig att när du kommer hem från arbetet så är du trött och därför mår du bra av lättsam underhållningen av typen kriminalhistorier.

Överhuvudtaget är svennen en person som tror på överheten och anser att struktur är nyckeln till lycka. Svennen förhåller sig väldigt strikt till den biologiska åldern och vad det som förväntas av dig vid given ålder, när det gäller dessa aspekter av livet brukar svennen alltid leverera. Svennen är relativt ointresserad av andra medelklassgrupper då han förutsätter att alla är om han/hon. Detta eftersom svennen tenderar att luta sig emot gamla tiders klassindelningen när samhällsanalysen slipas framför Let's dance på fredagskvällen.

Svennen har oftast varit duktigt i skolan och är därför medietränad och vet vad som förväntas av samtiden, han eller hon beskriver sig därför som flexibel, nyfiken, kulturintresserad, miljömedveten och sportig. Allt är naturligtvis lika sant som att svenen är trött när denne kommer hem från arbetet kl 17.00 på eftermiddagen. Svennegruppen är förmodligen den mest enhetliga av medelklassens subgrupper och är också den om vi beaktar etnicitet mest blandade gruppen och den enda samhällsgrupp som skulle kunna benämnas multikulturell. Svennen gedigna ointresse för andras åsikter gör dock att han/hon är omedveten om detta, vilket gör att det förekommer en hel del "vardagsrasism" inom gruppen. en tendens som i folkmun är mera känd som "det är inte rasism". I det stora hela är svennen är självsäker och försiktigt optimistisk inför framtiden, vilket känns naturligt då gruppen räknat till antal är överlägsen de andra subgrupperna.

Inga kommentarer: