måndag, september 25, 2006

Typiskt DN Kultur.



I dagens
  • DN
  • är det Mårten Blomqvist som står för krönikan på kulturens ide och kritik sidor. Med utgångspunkt i M Night Shyamalan film "Lady in the water", filosoferar Blomqvist kring den banale regissören. Han jämför Shyamalan med David Lynch men säger sig föredra Shyamalans attityd. Då denne deklarerar vad han vill. Lynch signum är ju som bekant det motsatta, han anser att det är upp till tittaren/konsumentens intellekt att själv skapa sig en uppfattning, att producera en tolkning.

    Känns verkligen väntat, trist och så fruktansvärt svenskt att Blomqvist tycker att en konstnär inte skall tiga. Men borde vi förvänta oss något annat? Dn Kultur är varje dag fylld till bredden med präktigt och tillrättalagt tyckande. På så vis uppfyller de verkligen Blomqvist definition av konstnären. Personligen upplever jag det som befriande med någon som Lynch som vädjar till vår egen förmåga att tänka komplext, en konstnär som sträcker ut ett en hand till konsumentens egen skaparlust. För de som önskar tydlighet finns ju alltid Bert Karlsson och Beck filmerna...
    P.S jag har icke sett Lady in the water och tycker personligen att sjätte sinnet är en relativt usel film.

    3 kommentarer:

    Anonym sa...

    Men modigt att säga att man gilar Shymalalalalalalalalhan, han är väl sågad av en enig kritikerkår. Så jävla tamt är det ju inte att sticka ut huvudet så.

    Anonym sa...

    Hej, titta på min blogg, där sågar jag något annat. /Mattias

    Martin Cöster sa...

    Att gilla Shymalan känns jävligt Dn Kultur. precis sopm de tvångsmässigt uppskattar allt som äger rum på Mosebacke.